Deze inhoud valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van De Telegraaf
In samenwerking met EasyToys

Weg met het taboe: let’s talk about sex

Door Commerciële redactie

Begin jij te blozen als het over seks gaat? Word je ongemakkelijk van onderwerpen als sex toys, orgasmes of masturbatie? Best logisch, aangezien velen van ons zijn grootgebracht met het idee: seks is privé. Maar is dat wel zo goed?

Praten over seks: het is nog steeds een taboe. Ga maar na: hoeveel gesprekken voer jij over seks zónder grappige ondertoon? Seks is vaak een reden om te giechelen, te blozen of snel van onderwerp te wisselen.

 Maar seks als gespreksonderwerp kan ook een reden zijn om je juist ongemakkelijk te voelen. Omdat je er vervelende ervaringen mee hebt, of omdat je bepaalde vragen of problemen hebt die je niet durft te delen.

De schaamte voorbij

Natuurlijk hoef je jouw seksleven niet bij de koffieautomaat op werk te bespreken. Maar er schuilt wel een bepaald gevaar in het feit dat we van kleins af aan leren dat seks strikt privé is. Want hoe kun je precies weten hoe alles werkt, als je niet wordt geacht erover te praten?

Door te zwijgen over seks, ontstaan er allerlei mythes over wat ‘normaal’ is en hoe het hoort. Als je daarvan afwijkt, ligt schaamte op de loer. En dat is hartstikke zonde. In de wereld van seks bestaat er namelijk niet zoiets als ‘de norm’. Want heus: je bent nooit de enige met een bepaalde fantasie, voorkeur of een bepaald probleem.

Tip 1: neem iemand in vertrouwen

Heb je moeite met klaarkomen? Na je zwangerschap geen zin meer in seks? Fantaseer je over een trio, maar twijfel je of je lover daar voor openstaat? Praten over seks helpt! Dat kan met je bedpartner, maar ook met een goede vriend(in).

Of het nu tijdens een ochtendwandeling is of na een paar wijntjes: praten over seks kan heel verhelderend werken. Kies een moment waarop het voor jou goed voelt. Als jij het voortouw neemt en laat zien dat je het bespreekbaar wil maken, is de kans groot dat de ander zich ook vrij voelt om dingen te delen.

Tip 2: Experimenteer erop los

Praten over seks is makkelijker als je vertrouwd bent met je eigen seksualiteit. Voor de één is dat makkelijker dan voor de ander. Maar uiteindelijk zijn we allemaal seksuele wezens: iedereen heeft behoefte aan intimiteit. De beste manier om te ontdekken wat jij fijn vindt, is: experimenteren.

Ga op ontdekkingsreis en neem de tijd om te ontdekken wat jij nodig hebt om in de mood te komen. Onthoud dat er tegenwoordig heel veel speeltjes op de markt zijn die je bij je zoektocht kunnen helpen. Op de website van EasyToys.nl vind je een heel groot aanbod en allerlei tips. Alleen door van alles uit te proberen, leer je jouw lichaam het beste kennen.

Tip 3: zet je leesbril op

Bij wijze van spreken, want wat we bedoelen is: lees, luister en kijk. Er is zoveel te ontdekken op seksgebied, dat het eigenlijk zonde is om ‘stil te staan.’ Je bent nooit uitgeleerd! Bij een gezond leven hoort ook een gezond seksleven, dus laat je inspireren hoe jij ook op dat gebied het best voor jezelf zorgt.

Uiteraard is het volkomen normaal als je een fase doormaakt waarin je minder behoefte hebt aan seks, of er simpelweg te moe voor bent. Bedenk dan: verandering van spijs doet eten. Stap eens uit je comfortzone en praat met je bedpartner over nieuwe dingen. Een rollenspel bijvoorbeeld? Komt die leesbril toch nog van pas…

In samenwerking met EasyToys